< a href=" " rel="nofollow">Chat with us, powered by < a href="https://www.livechatinc.com/?welcome" rel="noopener nofollow" target="_blank">LiveChat
Home > News > NEWS >

18 common faults and solutions for cars

18 common faults and solutions for cars
Issue Time:2019-10-18

In life, we often encounter many faults for cars. Today, I summarized common faults and solutions for you.  After reading it, when you encounter similar failures in your daily car life, you can know the reason and solve it.

 

1. Engine oil pressure indicator shows abnormal

Cause Analysis: When the pointer of the watch indicates that the oil pressure is abnormal, the engine component is faulty. If the oil gauge pointer indicates that the pressure is low or the meter pointer shows large fluctuations, it may be due to the oil pump being worn out, the filter being blocked by dirt, the oil suction screen being exposed to the oil surface, the oil level being low, and the air in the oil passage being mixed. The pressure gauge is faulty and other reasons. Also, the low viscosity of the lubricating oil, poor oil seal and lubricity, too cold lubricating oil, too high viscosity, too much deposit of lubricating oil sludge, etc. may cause the oil pressure indicator to display abnormality.

Solution: It should be timely repaired at the repair shop.

 

2. Unscrew the radiator cover and found that some oil stains floating on the water and found moisture when changing the oil.

Cause Analysis: The engine has two major circulation systems, one is the coolant oil circulation system, and the other is the lubrication circulation system. The two systems are not connected to each other. If there is oil in the water or water in the oil, there is a problem with one of the two circulatory systems. “Oil into the water” and “Water into the oil” are two different types of failures. "Oil in the water" is a problem in the engine body itself, and "water into the oil" is mostly caused by engine parts, and the nature of the fault is different.

Solution: Should be repaired at the repair shop in time.

 

3. When the car accelerates, the oil pressure indicator will light up.

Cause Analysis: The oil lamp lights up in both real and virtual situations. The so-called real, that is, the oil pressure is really low, as low as the warning level of the indicator light, indicating that the lubrication system is faulty and must be excluded. The so-called virtual, as doubtful, the oil lubrication system is not faulty, but the oil pressure indicator system has failed, and the indicator light is erroneously lit.

Solution: Although this kind of failure will not affect the normal operation of the engine, it should also find the root cause in time. Usually, the possibility of actual illness is large, and it should be used as the main idea for judging the fault.

 

4. When the car encounters a fault while driving, it causes the steering wheel to oscillate, and the swing is more serious when the vehicle is heavy.

Cause Analysis: Under normal circumstances, it is caused by uneven wear of the front tires, the use of new tires or uneven tires and deformation of the steel ring. Because, when the wheel speed is faster, the torque that drives the steering wheel to rotate mainly comes from the yaw of the tire or the steel ring. When the tire or steel ring has a swing of more than 3 mm, the yaw moment can drive the steering wheel to swing left and right.

Solution: Should go to the repair shop for inspection, change the tire or steel ring as appropriate.

 

5. Drive at high speed on a good road. The steering wheel is oscillating when heavy and empty, and the swing is serious when the vehicle is heavy, and the faster the speed, the more serious the swing

Cause Analysis: Generally, the bolts of the brake drum and the hub are loose, the bearing holes of the hub are loose, and the brake drum is cut off from the center, so that the thickness of the brake drum is different, resulting in an unbalanced amount.

Solution: Should be repaired at the repair shop in time.

 

6. Engine oil consumption is too large

Cause Analysis: Careful friends will find that there is normal consumption of lubricating oil in good condition. However, when some cars are in poor condition, the exhaust of the car emits blue smoke. In fact, this means that the lubricant is consumed too much. In general, the consumption of lubricating oil is nothing more than two cases, entering the combustion chamber to participate in combustion, or oil leakage. The reason why the oil can break into the combustion chamber is mainly because the parts are seriously worn and the clearance is too large. Or the oil pressure is too high, causing the oil to break into the combustion chamber. The leakage of the oil is mainly due to the hardening of the gasket and the valve jam. If it is an old vehicle, there is generally a case where the gasket is not tightly sealed due to aging. Can use car carbon cleaning machine to clean it.

Solution: It is best to use a professional maintenance center to make decisions by maintenance engineers and implement effective solutions.

 

7. When the door glass is moving up and down, there is a slight "pull" sound.

Cause Analysis: After the car has been used for a period of time, there will be a slight “pull” sound when the door glass is moving up and down, especially on the driver's side. This is mainly because the wind and sand in the north is large, and some fine dust and gravel are often left in the contact between the door glass and the sealant strip, causing noise when the glass rises and falls.

Solution: It is necessary to clean the sealant strip of the door glass and the dust in the chute groove with cleaning agent in time, otherwise the door glass will be scratched.

 

8. When the turn signal is lit, the frequency of flashing is faster than usual.

Cause Analysis: When the handle of the turn signal is moved, the turn indicator on the instrument panel flashes faster than usual, which is a malfunction. It is usually caused by a change in the resistance of the line after the turning bulb on one side is broken.

Solution: Should be repaired at the repair shop in time.

 

9. The windshield is not clean when it is raining

Cause Analysis: It’s good to use the wiper when the rain is too big, but when it rains and start the wiper, you will find that the wiper will leave a mark of unevenness on the glass surface; this situation indicates the wiper blade Hardened, or scratches on the wiper blade can cause unevenness in the wipe and form residual dirt.

Solution: Replace the wiper or wiper film side. However, when replacing, it should be noted that the installation method and length of the wiper are different depending on the model and year. Some wipers only need to replace the rubber sheet, and some wipers need to be replaced as a whole.

 

10. When the wind is warm in winter, the windshield is foggy and accompanied by sweetness.

Cause Analysis: This happens when your vehicle uses warm air, usually due to a slight leak in the heating tank in the cab. The fog on the front windshield is caused by the wind generated by the air blower in the car, which is caused by the antifreeze blown out of the airway, which is condensed on the front windshield. At the same time, people can feel the special taste of the anti-icing liquid. At this point, the fan should be turned off and the fog will gradually dissipate.

Solution: It should be timely repaired at the repair shop.

 

11. The vehicle turns to "floating" while driving

Cause Analysis: It is often caused by the "swinging head" of the front wheel during driving. The reasons are: the padding tire or vehicle repair caused the front wheel to be successfully balanced; the drive shaft assembly has loose parts; the drive shaft assembly dynamic balance is broken; the damper fails; the leaf spring stiffness is inconsistent; the steering system Wear and tear; the front wheel is not properly calibrated.

Solution: It should be timely repaired at the repair shop.

 

12. The engine temperature is suddenly too high during driving

Cause Analysis: If the car is in operation, the coolant temperature gauge indicates that it will reach 100°C quickly, or when the cold car is started, the engine coolant temperature will rise rapidly to boiling, and after the coolant is replenished, it will be normal, but the engine power is obvious decline. Indicates that the engine mechanical system has failed. Most of the causes of such failures are: the water system is seriously leaking; the cylinder liner of the water jacket and the cylinder is damaged; the main valve of the thermostat is detached; the fan belt is loose or broken; the pump shaft and the impeller are loose; the fan clutch is working bad.

Solution: Check the cause of the fault and replace it with the repair.

 

13. The steering wheel of the vehicle is difficult to maneuver while driving

Cause Analysis: It may be that the front wheel specifications or air pressure on both sides are inconsistent; the front wheel kingpin caster angle or wheel camber angle on both sides are not equal; the front wheel hub bearing clearances on both sides are inconsistent; the leaf spring crowns or elastic forces on both sides are inconsistent; The side wheelbase difference is too large; the wheel brake clearance is too small or the brake drum is out of round, causing one side brake to issue a card, causing the brake to be dragged; the vehicle is unevenly loaded.

Solution: It should be timely repaired at the repair shop.

 

14. Mist inside the headlights

Cause Analysis: The back cover of the headlight has a plastic or rubber venting passage. This passage must exist in the structure of the headlight. Otherwise, the heat-expanding gas cannot be removed. This venting passage can only produce gas and cannot enter the water.

Solution: If there is slight fogging, it will dissipate quickly after air circulation or headlights. If there is always water or fog, it should be removed by a professional car repair shop.

 

15. Vehicles appear to be shaking at high speeds

Cause Analysis: When the vehicle is driving to about 96km/h, the whole vehicle will be shaken and the speed will be reduced. The phenomenon will disappear. If it accelerates to about 90km/h, the jitter will appear again, indicating that the vehicle chassis is faulty. The causes of the failure are: tire dynamic balance misalignment; front and rear suspension steering transmission and other mechanisms loose; front wheel positioning. wheelbase misalignment; half shaft clearance is too large.

Solution: Eliminate the above faults in time, avoid vicious circle, and cause other faults.

 

16. When the car turns, the big turn of the steering wheel turns into a small turn. The steering wheel clearly turned into a small turn but turned into a big turn.

Cause Analysis: The two phenomena that occur when turning, the former is called understeer, and the latter is called oversteer, indicating that there is a problem with the steering system. There is also a turning phenomenon, which initially turns to understeer and turns overturned in the middle and turns sharply inward. This is the most dangerous reverse steering phenomenon and is prone to accidents.

Solution: This situation only occurs on individual rear-engined cars. Everyone remembers to go to repairs in time.

 

17. It is difficult to start the engine in a cold car, and the engine vibrates after starting, and then tends to be stable. The engine begins to shake at low to medium speeds. Improved at high speed

Cause Analysis: It may be that the spark plug is malfunctioning or the ignition timing is too early. If it is not the failure of the spark plug, it can be judged that the ignition timing is too early.

Solution: It should be timely repaired at the repair shop.

 

18. Exhaust pipe emits black smoke

Cause Analysis: It indicates that the mixture is too rich and the combustion is not complete. The main reason is that the automobile engine is overloaded, the cylinder pressure is insufficient, the engine temperature is too low, the carburetor is improperly adjusted, the air filter is clogged, the individual cylinders are not working, and the ignition is too late.

Solution: When excluding, check whether the choke valve is completely open and repair if necessary. After the flame-out, look at the main nozzle from the carburetor port. If there is oil injection or dripping, the oil level of the float chamber is too high and should be adjusted to Within the specified range, tighten or replace the main orifice; the air filter is clogged and should be cleaned, dredged or replaced. At the same time, carbon deposit cleaning service is available. Utilize advanced hydrogen and oxygen engine carbon cleaning machine, harmless and pollution free.